İFTİTAH TEKBİRİ

Namazın şartlarından biri de iftitah tekbîridir: Bu tekbîr farzdır. Namaz içindeki tekbîrler ise sünnettir. İftitah tekbîri namaza başlarken, "Allahü ekber" demektir. Başka kelime söylemekle olmaz.

Erkekler tekbîr alırken ellerin içi kıbleye karşı ve parmak araları normal açıklıkta bulunur. Başparmaklar kulak yumuşağına değdirilerek eller yukarı kaldırılır.

Kadınlar, iki ellerini, omuz hizâsına kaldırır ve iftitâh tekbîrini getirir. Sonra, sağ eli, sol elin üstünde olarak, göğüse kor. Bilek kavramazlar.

AAAllahü veya ekbaar gibi, uzun söylenirse, namaz kabûl olmaz. İmâmdan önce, ekber denirse, namaza başlanmış olmaz. Ayakta iken, sağ eli, sol el üzerine koyup, sağ elin küçük ve baş parmaklarını, sol bilek etrâfına halka yapmak, Sübhâneke okumak ve yalnız kılarken, Sübhâneke okuduktan sonra E'ûzü, Besmele okumak sünnettir. Cemâ'ate geç gelen, imâm sessiz okuyorsa, Sübhâneke okur ve imâm selâm verdikten sonra kalkınca, tekrâr okur.

Yalnız kılan, Fâtiha okur. Fâtihadan sonra, Besmele çekmek lâzım değildir. Çekerse iyi olur. Sonra bir sûre veya üç âyet okur.

İftitâh tekbirini imâmla beraber almak çok fazîletlidir. İftitah tekbirini resimlerle görmek için burayı tıklayınız

| BAŞA DÖN |